Słodycze!




Moimi ulubionymi słodyczami są żelki. Najbardziej lubię żelki Haribo! Są one jedyne w swoim rodzaju, ponieważ są lekko twarde, żuiste i są pyszne!

Żelki składają się z:

* cukru: nadaje żelkom ich słodki smak.

* syropu glukozowego: zagęszczony roztwór wodny węglowodanów uzyskanych ze skrobi lub inuliny. Wykorzystywany często w przemyśle spożywczym.

* oleju roślinnego: ciekły tłuszcz pochodzenia roślinnego.

* skrobi: materiał zapasowy u roślin. Stanowi podstawowy składnik pożywienia człowieka

* aromatów: owocowe(naturalne) lub sztuczne, zależy to od producenta żelek. Nadają żelkom ich specyficzny owocowy smak.

* barwników spożywcze: nadają produktom ich kolor. Rzadko są otrzymywane z naturalnych substancji (np. z chlorofilu). W większości przypadków to sztuczne wytwory.

* kwasu cytrynowego: otrzymywany głównie przez fermentację cukru za pomocą kultur pleśni. Reguluje kwasowość i przeciwutlenia substacje spozywcze. Występuje w niektórych owocach, np. w cytrynach.

* żelatyny: to właśnie ona, nadaje żelkom ich konsystencję.



















Uwielbiam też gumę rozpuszczalną Mambę, którą obecnie spożywam by umilić oraz osłodzić sobie czaas! Szczególnie o smaku: arbuzowym, pomarańczowym lub truskawkowym!








Powrót do storny głównej.