Moimi ulubionymi słodyczami są żelki. Najbardziej lubię żelki Haribo! Są one jedyne w swoim rodzaju, ponieważ są lekko twarde, żuiste i są pyszne!
Żelki składają się z:
* cukru: nadaje żelkom ich słodki smak.
* syropu glukozowego: zagęszczony roztwór wodny węglowodanów uzyskanych ze skrobi lub inuliny. Wykorzystywany często w przemyśle spożywczym.
* oleju roślinnego: ciekły tłuszcz pochodzenia roślinnego.
* skrobi: materiał zapasowy u roślin. Stanowi podstawowy składnik pożywienia człowieka
* aromatów: owocowe(naturalne) lub sztuczne, zależy to od producenta żelek. Nadają żelkom ich specyficzny owocowy smak.
* barwników spożywcze: nadają produktom ich kolor. Rzadko są otrzymywane z naturalnych substancji (np. z chlorofilu). W większości przypadków to sztuczne wytwory.
* kwasu cytrynowego: otrzymywany głównie przez fermentację cukru za pomocą kultur pleśni. Reguluje kwasowość i przeciwutlenia substacje spozywcze. Występuje w niektórych owocach, np. w cytrynach.
* żelatyny: to właśnie ona, nadaje żelkom ich konsystencję.